Húsvét.hu

Húsvétkor tilos a munka

foto
Húsvétvasárnap Krisztus feltámadásának az ünnepe. Dologtiltó nap, a szokásos vasárnapi munkatilalomnál is szigorúbb. Aki Húsvétvasárnap a mezőn dolgozik, elveri termését a jég, aki befogja a jószágot, szerencsétlenség éri - tartották a régiek. Hogy ne vesszen kárba az egész éves munka, érdemes volt tehát húsvét vasárnap pihenőt tartani.

Mosogatni szabad

A keresztények számára máig dologtiltó napnak számít húsvétvasárnap, délelőtt templomba járnak a családok, a misén a pap megszenteli a kis kosárban vitt ételt, amiből az ebédnél minden családtag kap egy falatot.

És ki mosogat a böjt utáni kiadós ebéd után, ha szigorúan tiltva van a munka? - tehetnénk fel a kérdést. Nos, az egyházi ünnepek közt rengeteg dologtiltó nap van, de a takarítás és a sütés-főzés mindegyiken engedélyezve van.... nem fog tehát húsvéthétfőig tornyosulni a mosatlan edény, az asszonyoknak szabad - és kívánatos is - tisztán tartani a lakást az ünnepen is. A férfiaknak is jut azért teendő: nekik a ház körül kell rendet tenniük, hogy húsvét vasárnapján is takaros legyen a porta.
Bookmark this website: Add this page to Mister Wong Blinklist Blogmemes del.icio.us Digg Google Furl Netscape PlugIM Reddit Slashdot Squidoo StumbleUpon Technorati Yahoo My Web Backflip BlinkBits BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Diigo Dzone FeedMarker Feed Me Links Give a Link Gravee Hyperlinkomatic Igooi Kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple Mesfavs Netvouz Newsvine Raw Sugar Rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl tagtooga Tailrank Unalog Wink Wists Zurpyb