Húsvét.hu

Húsmentes szendvicsek

foto
Elkészítés:
Vöröshagymát, snidlinget, egy kevés zöldpetrezselymet apróra vágunk, elkeverjük vajjal, és a kenyérre kenjük. Megsózzuk, a tetejét retek-szeletekkel díszítjük.

Juliska néni kedvence:
A vajat citromlével, fehérborral, felvágott kaporral és tárkonnyal simára keverjük, majd rákenjük a kenyérre. Ecetes uborka-szeletekkel díszítjük.

Rokforttekercs

foto
Hozzávalók:
  • 10 dkg margarin
  • 10 dkg rokfort
  • 1 fej saláta

Elkészítés:
A margarint simára keverjük az összetört rokforttal a megmosott majd leszárított salátalevelekre kenjük, melyek mindkét végét betűrjük és szorosan feltekerjük. Jól kifagyasztjuk, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Juhtúrós lángos

foto
Hozzávalók 10 darabhoz:
  • 40 dkg liszt
  • 1,2 kg főtt burgonya
  • 1,5 dl olaj
  • 2 dkg élesztő
  • 3 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • kevés só
a töltelékhez:
  • 25 dkg juhtúró
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor kapor
Elkészítés:
A megtisztított, megmosott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük és forrón áttörjük. Az élesztőből kevés cukorral, langyos tejjel és liszttel kovászt készítünk. Langyos helyen megkelesztjük, a liszthez hozzátesszük a burgonyát, a megkelt kovászt beleöntjük, sózzuk, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy kenyértészta keménységű legyen. Jól eldolgozzuk, gyúrjuk, majd liszttel megszórva, tetejét letakarva, langyos helyen kelesztjük.

Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk, és tetszés szerinti formára szaggatjuk. Mielőtt a forró zsírba beletesszük, két-három helyen késsel bevagdossuk. Mindkét oldalát pirosra sütjük az olajban. A friss juhtúrót egyenletesen rákenjük a lángosokra, és meglocsoljuk 1dl tejföllel, majd megszórjuk a finomra vágott kaporral. A lángosokat félbehajtjuk, és kissé összenyomkodjuk. Tűzálló tálon vagy bevonatos tepsiben 5-10 percre a sütőbe tesszük. Forrón tálaljuk.

Almaleves

foto
Hozzávalók:
  • 50 dkg alma
  • 5 dkg liszt
  • 15 dkg cukor
  • 1 dl fehérbor
  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tejföl
  • 1 liter víz
  • 1 citrom
  • 2 szem szegfűszeg
  • kevés fahéj
  • csipet só

Elkészítés:
Forrásban lévő vízbe belecsavarjuk a citromot, megcukrozzuk, a fűszereket beleszórjuk. A megtisztított almákat apró kockákra vágjuk, s a lébe öntve puhára főzzük. Hozzáöntjük a bort és a tejfölt. A tejszínből és lisztből készült habarással jól felforraljuk. Lehűtve tálaljuk.

Böjti káposzta

foto
Hozzávalók:
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 1 fej fehér káposzta
  • 25 dkg rizs
  • 4 kemény tojás
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor kapor vagy petrezselyem
  • 1 alma vagy birsalma
  • 2 dl tejföl
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 2 kiskanál leves ízesítő por, vagy 2 db leveskocka
  • 1 kiskanál törött bors
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál olaj

Elkészítés:
A vöröshagymát olajban megpirítjuk, néhány percig sütjük rajta a rizst, majd sóval, borssal, pirospaprikával, fokhagymával ízesítjük, és kevés vízzel kb.5 percig pároljuk.

Kihűlés után összekeverjük a kockára vágott keménytojásokkal,  és a káposztaleveleket megtöltjük. Az edény aljára rakjuk a savanyú káposztát, belekeverjük a felvágott kaprot vagy petrezselymet és a felszeletelt almát. A töltelékeket rátesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, a leveskockákat hozzátesszük, és kis lángon puhára főzzük. Liszttel elkevert tejföllel habarjuk be.

Tejfölös leves

foto
Hozzávalók:

* 2,5 dl tejföl
* egy vöröshagyma
* csipet köménymag
* 2 evőkanál liszt
* kicsi só
* 1 liter víz

Elkészítés:
A vízbe beletesszük a vöröshagymát és a köménymagot, és összeforraljuk. A tejfölből és lisztből készült habarásra ráöntjük az elkészített levet, majd újra felforraljuk, megsózzuk. Tetejére nyuszi alakú pirítós mehet. Füleit egy-egy zsályalevélből, bajuszát meg a füvet metélőhagymából készítsük el.

A tavasz első friss zöldségféléjéből, a sóskából készített levest is díszíthetjük ezzel.
Bookmark this website: Add this page to Mister Wong Blinklist Blogmemes del.icio.us Digg Google Furl Netscape PlugIM Reddit Slashdot Squidoo StumbleUpon Technorati Yahoo My Web Backflip BlinkBits BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Diigo Dzone FeedMarker Feed Me Links Give a Link Gravee Hyperlinkomatic Igooi Kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple Mesfavs Netvouz Newsvine Raw Sugar Rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl tagtooga Tailrank Unalog Wink Wists Zurpyb