Húsvét.hu

Megállni egy percre

foto
A régi húsvétokhoz képest mostani húsvétjaink tartalma leegyszerűsödött, de mégis számos hagyományt őriztünk meg, modernebb formában újjászületve. Egy kellemes nagyszombat esti ünnepi vacsora szeretteink körében (nagyszombaton, napnyugta után már meg lehet szegni a sonkát a vallási előírások szerint), játékos szokások, rokonlátogatás, húsvéti kiegészítők és díszek tarka kavalkádja kellemessé, emlékezetessé varázsolják az ünnepet.

Ha azonban csak a külsőségekre figyelünk, felületesen éljük meg a húsvétot. "A népszokások ma már sajnos nem olyan erősek, régebben sokkal többször csöngettek a lakások ajtaján reggel a locsolkodó gyerekek. A húsvét - ha nem is olyan erősen, mint a karácsony - fölvett bizonyos konzumjelleget. De a probléma általánosabb: ráérünk-e megállni egy percre az életünkben legalább az ünnepen, és gondolkozni kicsit a világ során meg önmagunkon, az életünk értelmén" - nyilatkozta Erdő Péter néhány éve, amikor a Mindentudás Egyetemén közös előadást tartott Schweitzer József nyugalmazott főrabbival húsvét alkalmából.

Tárjuk ki szívünket - lehetne összefoglalni a két egyházatya húsvéti üzenetét. Ha arra is figyelmet fordítunk a húsvéti készülődésben, hogy szeretteinkkel, embertársainkkal szemben megértőbbek és türelmesebbek legyünk, még sokáig velünk marad az ünnep hangulata.
Bookmark this website: Add this page to Mister Wong Blinklist Blogmemes del.icio.us Digg Google Furl Netscape PlugIM Reddit Slashdot Squidoo StumbleUpon Technorati Yahoo My Web Backflip BlinkBits BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Diigo Dzone FeedMarker Feed Me Links Give a Link Gravee Hyperlinkomatic Igooi Kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple Mesfavs Netvouz Newsvine Raw Sugar Rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl tagtooga Tailrank Unalog Wink Wists Zurpyb