Húsvét.hu

Zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum

foto
Zengővárkony egy kicsiny, ám annál különlegesebb falu a Mecsek déli vidékén. Mindössze néhányszáz lakos, jó levegő és sok szép látnivaló így tavasszal, tehát érdemes ide kirándulni. Itt található például Európa egyik legnagyobb kiterjedésű szelídgesztenyése. Az öreg szelídgesztenye fák legendája szerint elődeiket római katonák ültették még az ókorban. Ma a hatalmas koronájú, több száz éves gesztenyefák három nagyobb területen összesen mintegy háromhektárnyi területet foglalnak el, és szervesen a település képéhez tartoznak. Ma már csupán látványosságnak és vidám mulatságnak számító népszokás is kapcsolódik a gesztenyéhez: ez a leányvásár, amelyet régen a gesztenyevásárral egy időben rendeztek.

Zengővárkony a 16. századtól református község volt, körülötte azonban eltérő nemzetiségű, kultúrájú és vallású települések voltak. A Zengő-vidék házasulni kívánó leányai távolabbi református településekről remélhettek férjet. Az eladósorban lévő lányok és a faluba érkezett házasulni kívánó férfiak találkozására a minden évben nagy eseménynek számító, gazdasági szempontból is rendkívül fontos gesztenyeszüret idején kerülhetett sor. Ezt nevezték aztán leányvásárnak.

Alig egy évtizede újabb, ugyancsak európai hírű nevezetességgel gazdagodott a falu: a Németországban élő dr. Nienhaus Rózsa magángyűjtő jóvoltából háromezer művészileg megmunkált tojás került Zengővárkonyba. Ez képezi a 2000-ben megnyílt Míves Tojás Múzeum gyűjteményének fő részét. A tojást alapul vevő művészi alkotások állandó kiállításon tekinthetők meg. A tárlókban alkotónként és tájegységenként rendezték el a tojásokat, amelyek tizenkilenc ország művészetét mutatják be. A Kárpát-medence, valamint Európa más részeinek tojásdíszítő művészete mellett számos alkotás Kína, India, Izrael és Indonézia hagyományaiba avat be.
A múzeumba látogatók a tojásfestésen kívül olyan különleges művészi technikákkal is megismerkedhetnek, mint például a batikolás, a drótozás vagy éppen a tojáspatkolás. A mintegy harmincféle eljárással készült alkotás között találni horgolt, viaszlevonatos, karcolt, maratott vagy éppen szalmarátétes tojást is.
A szalmával másutt is találkozunk Zengővárkonyban: a falu másik különös, szintén ritkaságnak számító múzeumát ugyanis a szalmának szentelték. Ez is nemzetközi hírnévnek örvend, hiszen tizenhat országból láthatók itt szalmaalapú tárgyak.

(forrás: Danubiusmagazin)
Bookmark this website: Add this page to Mister Wong Blinklist Blogmemes del.icio.us Digg Google Furl Netscape PlugIM Reddit Slashdot Squidoo StumbleUpon Technorati Yahoo My Web Backflip BlinkBits BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Diigo Dzone FeedMarker Feed Me Links Give a Link Gravee Hyperlinkomatic Igooi Kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple Mesfavs Netvouz Newsvine Raw Sugar Rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl tagtooga Tailrank Unalog Wink Wists Zurpyb