Húsvét.hu

Pünkösd

Húsvét után 50 nap, és itt a Pünkösd!

Nem csak a Húsvét "mozgóünnep", hanem minden, ami hozzáigazodik, vagyis előtte a Húshagyó Kedd, a Nagypéntek és a többi nevezetes nap, utána pedig- mindenek előtt - Pünkösd ünnepe!

Pünkösd minden évben május 10-e és június 13-a közé esik, hogy pontosan mikorra, az végül is Húsvéttől függ (amely - mint ismeretes: mindig a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első hétvégén van).

Tekintve, hogy a 2009. évi Húsvét április 12-én (majd az azt követő hétfőn: április 13-án) ünnepeljük, az idei Pünkösd időpontjának kiszámításához ehhez kell adnunk hét hetet, vagyis Pünkösd hétfője június elseje.
Hogy miért ez a hét hét, pontosabban ötven nap? Először a zsidó vallásban ünnepelték a Pészach utáni ötvenedik napon az aratás, az első gyümölcsök, majd később a Tízparancsolat adományozásának ünnepét.

Maga a Pünkösd szó is a görög pentekosztész szóból származik, ami magyarul "ötvenedik". Természetesen új jelentéssel: Pünkösd ünnepét a keresztény egyház annak emlékére tartja, hogy Jézus mennybemenetele után a Szentlélek leszállt az apostolokra, mégpedig hatalmas forgószél, majd lángnyelvek megjelenésével. És ahogy az apostolok a házat betöltő szél megtöltötte Szentlélekkel, különféle nyelveken kezdtek el beszélni, ahogy a Lélek adta neki, hogy szóljanak. A Jeruzsálemben tartózkodók meglepve tapasztalták, hogy amit az apostolok mondanak, ki-ki a maga nyelvén megérti.
Így értette meg a gyülekezet az egyik apostol, Szent Péter prédikációját is, ezért is datálódik Pünkösdhöz az első keresztény gyülekezet, vagyis a keresztény egyház születése.
Bookmark this website: Add this page to Mister Wong Blinklist Blogmemes del.icio.us Digg Google Furl Netscape PlugIM Reddit Slashdot Squidoo StumbleUpon Technorati Yahoo My Web Backflip BlinkBits BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Diigo Dzone FeedMarker Feed Me Links Give a Link Gravee Hyperlinkomatic Igooi Kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple Mesfavs Netvouz Newsvine Raw Sugar Rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl tagtooga Tailrank Unalog Wink Wists Zurpyb