Húsvét.hu

Pünkösdi népszokások

Húsvéthoz kapcsolódóan szóltunk már az 50 nappal később beköszöntő ünnepről a Pünkösdról is, s ehhez is kapcsolódnak népszokások, tennivalók:
Pünkösd szombatja is félig ünnep, s a múlt században ezen a napon még általános volt hajnalban, a Tiszában való fürdés, hogy elkerülje a fürdőzőt minden betegség. A lányok is megfürödtek ilyenkor a Tiszában. Se menet, se jövet, se fürdés közben egy szót sem szóltak, abban a hitben, hogy így nem fog rajtuk semmiféle rontás.

Ugyancsak az egészség megőrzése érdekében szokás a pünkösdi rózsát a mosdóvízbe szórni. A legények pünkösdi rózsát tettek annak a lánynak az ablakába, akinek udvarolni akartak.

Sok templomban Pünkösd idején fehér galambot szokás szabadon engedni, a Szentlélek jelképeként.
A házakra pedig friss gyümölcsfaágat, bodzát, nyírfavesszőt kell tenni, mert ezek távol tartják az ártó, gonosz szellemeket.
Bookmark this website: Add this page to Mister Wong Blinklist Blogmemes del.icio.us Digg Google Furl Netscape PlugIM Reddit Slashdot Squidoo StumbleUpon Technorati Yahoo My Web Backflip BlinkBits BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Diigo Dzone FeedMarker Feed Me Links Give a Link Gravee Hyperlinkomatic Igooi Kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple Mesfavs Netvouz Newsvine Raw Sugar Rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl tagtooga Tailrank Unalog Wink Wists Zurpyb