Húsvét.hu

Nagytakarítás húsvét előtt

foto
Az ünnep előtt ugyebár elengedhetetlen a nagytakarítás. Kell ez azért is, hogy kisöpörjük végre a telet, a hideget, a rosszkedvet, felfrissítsük, tavaszi ruhába öltöztessük a lakást is, legyenek hófehérek a tavaszi szélben meglebbenő függönyök, kerüljön az ablakba friss virág. Ha szerencsénk van, és szép napot fogunk ki a húsvéti nagytakarításra, szellőztessünk sokat, s ne csak a lakást, de az ágyneműket, takarókat, bútorhuzatokat, díszpárnákat is. Az ablaktisztítás elengedhetetlen, s ha nagyon környezettudatosak akarunk lenni, akkor a drága vegyszerek helyett használhatunk ecetet is, az üveg csillogni fog. Az ecetes víz a szőnyegtisztításra is kiválóan alkalmas, nem csupán eltünteti a koszt, de felfrissíti a szőnyeg színeit is. Ha többet szeretnénk tudni a vegyszermentes nagytakarítás előnyeiről és lehetőségeiről ezen oldalon bőven találunk információt.

Sok felszabadult helyet, rendezettebb környezetet, vidámabb szobaképet eredményez egy alapos rendrakás és portalanítás: rakjuk el a játékokat, dobjuk szelektív hulladékgyűjtőbe a régi újságokat, portalanítsuk a polcokat, takarítsunk a cipősszekrényben is, és pakoljuk el az előzetesen megtisztított téli cipőket, csizmákat. A pakolás a pincére, tárolóra is ráfér, tegyük a holmikat jól áttekinthető, feliratozott dobozokba, mert bár amikor rendet rakunk, még mindenre emlékezni vélünk, de rövid idő elteltével már megindul a reménytelen keresgélés. A konyha nagytakarítása maradhat az ünnepek utánra. A sok húsvéti sütés-főzés nyomot hagy majd a tűzhelyen, tűzhelyben, ezt legjobb az ünnepek utáni következő hétvégén eltüntetni, ránk fog férni a nagy evészet után egy kis sütőcsiszitolás vagy hűtőtakarítás.

Természetesen a húsvéti nagytakarításhoz is kapcsolódnak folklorisztikus szokások.  A "Magyar Néprajz IV. Anyagi kultúra" kötetében ilyenek találhatók a húsvéti nagytakarítással kapcsolatban: „Nagytakarítást évente két alkalommal, tavasszal és ősszel végeztek. Némely településen évente ötször volt nagytakarítás: húsvét, pünkösd és aratás előtt, szüret után és karácsonyra, de ott is kétszer meszelték ki a házat az asszonyok. A tavaszi, rendszerint húsvét előtti és az őszi nagytakarítás előtt végezték a ház évi karbantartását: újrajavították a megrepedezett, lemállott tapasztást, gondosan megtapasztották az épületek lábazatának rézsűs padkáját, amely az eső, hólé lefolyását biztosította és a fal alját védte az állatok kártevésétől. Meszelés előtt minden mozdítható bútort kihordtak a szobákból, a konyhából, és ebben a férfiak segítkeztek. Utána a fal alját 40-50 cm magasságig elhúzták sötétszürke, fekete, téglavörös vagy kék festékkel - hol melyik színt kedvelték. Római katolikus vallásúak lakta településeken igen gyakori, hogy a lakóházat vagy legalább az utcai homlokzatot a búcsúra is kimeszelik. Az évi kétszeri meszelés a parasztházat fertőtlenítette és a nádtető 4-5 évenkénti duggatásával, a zsúptető javításával együtt a ház élettartamát hosszabbította. A magyar falukról a tiszta, fehér falú házak képét őrzi az emlékezet. Az elhanyagolt ház arról árulkodott, hogy benne beteg, magatehetetlen öregek laknak vagy az épület gazdátlanná vált, illetve bontócsákány alá szánják..."

Bookmark this website: Add this page to Mister Wong Blinklist Blogmemes del.icio.us Digg Google Furl Netscape PlugIM Reddit Slashdot Squidoo StumbleUpon Technorati Yahoo My Web Backflip BlinkBits BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Diigo Dzone FeedMarker Feed Me Links Give a Link Gravee Hyperlinkomatic Igooi Kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple Mesfavs Netvouz Newsvine Raw Sugar Rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl tagtooga Tailrank Unalog Wink Wists Zurpyb