Húsvét.hu

Gyors tisztítókúrák húsvét előtt

foto
Tavaszi nagytakarításra szervezetünknek is szüksége van: testünk is, lelkünk is várja a törődést, megújulást. Érdemes tavasz elején, a nagyböjti időszakban nekifogni a tisztítókúrának, amikor szervezetünk is sóvárog a felfrissülés után. Különösen a húsvéti nagy evészet és vendégjárás előtt jó, ha megtisztult, kipihent szervezettel készülünk az ünnep megpróbáltatásaira.

A szépségdiétának és gyógy-böjtöknek számtalan változata van, a heti egyszeri gyümölcsnaptól a hetekig tartó, szigorú orvosi ellenőrzéssel zajló, különleges kúrákig. A sietősek, és akik épp csak ismerkednek a tisztítókúrákkal, legjobban teszik, ha egy egynapos mini-tisztítókúrába vágnak csak bele.

Aki már tapasztaltabb "méregtelenítő", akár egy-két hetes kúrát is bevállalhat, sorra tisztítva meg különböző gyógyteákkal testének azokat részeit, ahol különösen sok méreganyag halmozódik fel - például a bőrt, a tüdőt, a beleket vagy a májat.

Kevesen tudják, hogy a tavaszi megtisztulást ragyogóan össze lehet kötni az ájurvédikus gyógyászat tanításaival is.

A medvehagyma

foto
Kívánt hatás átható illat nélkül

Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye a bio piacokon tavasszal kapható medvehagyma, mivel állítólag kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, „ólommentesítő" hatása miatt. Emellett vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés-gátló is. Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés miatt veszélybe került állománya, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban - a védett területek kivételével - még gyűjthető. Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló! A fenti sorokat az edenkert.hu oldalán olvastuk, ahol még további ízletes, medvehagymás recepteket is találhatunk, s ha nincs a közelünkben semmilyen medvehagyma lelőhely, hát online is megrendelhetjük.
Bookmark this website: Add this page to Mister Wong Blinklist Blogmemes del.icio.us Digg Google Furl Netscape PlugIM Reddit Slashdot Squidoo StumbleUpon Technorati Yahoo My Web Backflip BlinkBits BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Diigo Dzone FeedMarker Feed Me Links Give a Link Gravee Hyperlinkomatic Igooi Kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple Mesfavs Netvouz Newsvine Raw Sugar Rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl tagtooga Tailrank Unalog Wink Wists Zurpyb