Húsvét.hu

Húsvéti töltött tyúk

foto
Hozzávalók
  • 1 tyúk nyúzott bőre
  • 16-18 karikára vágott főtt tojás
  • 8-10 nyers tojás
  • 1 marék rizs
  • 3 db csirkemáj
  • 20 dkg főtt húsvéti sonka
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • só, bors, delikát
Elkészítés:
Előkészítjük a tyúk bőrét, oly módon, hogy a frissen levágott tyúkot kopasztás előtt (a nyak és a bőr között elhelyezett pumpával) kb. 5 percen át lassan felpumpáljuk, hogy a bőre jobban elváljon a húsától. Ha jó nagyra emelkedett szoros csomót kötünk a nyakára, hogy a levegő bent maradjon, majd leforrázzuk és megtisztítjuk a tyúkot. /Vigyázat, csirkéből ne csináljuk, a bőre gyenge!/ A lábát és a fejét nem használjuk fel. Alulról felfelé haladva próbáljuk megnyúzni. Először az alsó comb legalját körbe vágjuk, és felnyomjuk a combját, így kibújtatva a bőréből. A szárnyát belülről a bőr alatt elvágjuk, így az marad a bőrrel. Ha „levetkőztettük" a tyúkot, cérnával varjuk el a nyakát, a combját, és az esetleg kiszakadt bőrfelületeket, valamint az alján is elvarrjuk a nyílást, csak egy ökölnyi lyukat hagyunk a töltelék beadagolásához.

Töltelék:
A nyers és a főtt tojásokat meghintjük egy marék rizzsel. Hozzáadjuk a csíkokra vágott főtt sonkát, és a szintén csíkozott csirkemájakat. Apróra vágott zöldpetrezselyemmel díszítjük, és ízlés szerint fűszerezzük. Ha jól elkevertük a tölteléket, belekanalazzuk a tyúk bőrébe és elvarrjuk a nyílást. Vigyázzunk, hogy ne legyen nagyon megtöltve, mert megdagad a töltelék, és szétnyílhat a tyúkbőr a főzés közben. Az így előkészített „tyúkot" az előre elkészített húsvéti sonka vizében lassú tűzön kb. 2 órát főzzük, időnként átforgatjuk. Kihűlve szeleteljük, kaláccsal és tormával fogyasztjuk.

Bookmark this website: Add this page to Mister Wong Blinklist Blogmemes del.icio.us Digg Google Furl Netscape PlugIM Reddit Slashdot Squidoo StumbleUpon Technorati Yahoo My Web Backflip BlinkBits BlogMarks BuddyMarks CiteUlike Diigo Dzone FeedMarker Feed Me Links Give a Link Gravee Hyperlinkomatic Igooi Kinja Lilisto Linkagogo Linkroll Look Later Magnolia Maple Mesfavs Netvouz Newsvine Raw Sugar Rojo Scuttle Segnalo Shadows Simpy Spurl tagtooga Tailrank Unalog Wink Wists Zurpyb